Cine decide soarta acestei pandemii?

Răspunsul e simplu și cred că mulți dintre voi îl știți deja.

Noi suntem la câțiva kilometri de granița cu Italia, la câteva ore distanță de focar, de situația disperată de acolo și cine știe la câte zile distanță de un vârf al epidemiei in Franța. De astăzi școlile s-au închis iar părinților li se permite să stea cu copiii acasă. Toate restaurantele, barurile, cluburile de noapte, toate magazinele si mall-urile sunt închise. Doar farmaciile și supermarketurile au un program normal. Oamenii sunt sfătuiți să stea acasă. În seara aceasta președintele Emmanuel Macron va anunța noi măsuri împotriva răspândirii virusului și sper ca măsurile să fie stricte. Mult mai stricte decât cele din Italia. Spun asta gândindu-mă cu groază la spitalele sufocate de virus ale vecinilor noștri, la situația scăpată de sub control care se poate repeta oricând în oricare dintre țările europene, chiar și în cele foarte pregătite din punct de vedere medical.

Am senzația că oamenii nu înțeleg cât de important este să stea în casă și nici cât de periculos poate deveni virusul. Pentru că da, virusul poate deveni și mai periculos. Virusul suferă mutații. Nu vreau să creez panică, dar poate că e bine ca oamenii să se gândească și la asta înainte de a ieși din casă. Ne-am putea lupta cu un virus mult mai puternic, ce ne-ar putea ucide și tinerii, nu doar bătrânii. În general, îmi place să gândesc pozitiv și mă uit la China, unde epidemia pare să se fi oprit. Dar să nu uităm că vorbim de un sistem totalitar, unde măsurile luate au fost extrem de stricte iar oamenii au fost obligați să le respecte. Chiar italienii ne spun cât mult regretă că nu au luat virusul în serios încă de la primele cazuri și ne sfătuiesc să fim noi mai înțelepți. Până una alta, nici acum, o parte dintre ei nu reușesc să respecte regulile. Îmi spun prieteni de acolo că oamenii încă mai ies în parcuri cu copiii și bineînțeles, la cumpărături.

E o situație de criză și trebuie tratată ca atare. Autoritățile pot lua toate măsurile din lume care nu au nicio valoare dacă noi nu le respectăm. Noi suntem cei care decidem soarta acestei pandemii.

Aveți grijă de voi și de cei dragi!

Vă îmbrățisez virtual!

Citeste si:
Comentarii

Delicii la polonic

Bucatele Bunicii