Activităţi Montessori pe care le poţi pregăti atât de simplu acasă

Am citit şi m-am informat mult înainte de a alege o grădiniţă pentru Natalia. E un copil plin de energie, cu multă personalitate şi dornică să facă lucrurile de una singură. Noi i-am încurajat independenţa. Am lăsat-o să mănânce singură, să urce şi să coboare treptele, să experimenteze cât mai mult. Am îmbrăţişat principiile Montessori pentru că le-am simţit foarte potrivite copilului nostru, iar acum, în vacanţă, reconstituim acasă câteva dintre activităţile preferate ale Nataliei de la clasă. În fotografia de mai sus Natalia sortează. Am umplut un recipient cu 3 tipuri diferite de obiecte. Nu trebuie să investiţi neapărat în materiale costisitoare. Vă puteţi descurca şi cu ce aveţi la îndemână în gospodărie. Câteva paste, câteva boabe de fasole, câteva grăunţe şi 3 recipiente în care copilul să le sorteze sunt suficiente. E foarte important însă ca cel mic să fie supravegheat îndeaproape dacă alegeţi obiecte atât de mici.

Activităţile cu cel mai mare succes în cazul Nataliei sunt cele care implică apa. Puteţi începe cu două pahare: unul gol şi unul cu apă. Copilul trebuie să transfere apa dintr-un pahar în celălalt şi veţi fi suprinşi să vedeţi câtă satisfacţie le va aduce asta. Zilele trecute i-am pregătit Nataliei două boluri şi un burete de vase. Într-unul din boluri i-am pus apă. A fost atât de fericită să transfere apa dintr-un bol în celălalt cu ajutorul buretelui! Şi tot cu buretele îi place să spele vasele. E o activitate mai complexă care o ajută să se concentreze şi mai mult. Facem asta împreună de câteva ori pe săptămână.

Un coşuleţ şi câteva cârlige de rufe îl pot ajuta pe copil să-şi dezvolte motricitatea fină şi exemplele pot continua. Trebuie doar să fiţi puţin înventivi şi să creaţi pentru cel mic un joc care să-i facă plăcere dar care să-l ajute şi să se dezvolte frumos.

Puteţi investi în câteva cartonaşe cu fructe şi legume sau de ce nu, le puteţi confecţiona singuri dacă aveţi timp şi vă pricepeţi şi îi puteţi da misiunea celui mic să asocieze fructele şi legumele din imagini cu cele reale. Nataliei îi place la nebunie să facă asta, iar la final îşi alege dintre ele şi gustarea.

În fotografia de mai jos Natalia şi-a ales singură una dintre activităţile din cărtica creată de prietena noastră, Cristina Barbu, de la Greendot. E un cadou minunat pentru orice copilaş de vârsta Nataliei, un cadou care poate fi personalizat şi care poate fi adaptat în funcţie de preferinţele celor mici. Dacă aveţi o maşină de cusut, suficient timp la dispoziţie şi materialele necesare, îi puteţi confecţiona singuri o astfel de carte. Pentru inspiraţie puteţi vizita pagina de Facebook a prietenei mele.

De-a lungul timpului am observat că activităţile practice o atrag mult mai mult şi o ajută să se concentreze, aşa că oricât de ocupată aş fi, nu trece zi în care să nu îi ofer Prinţesei Linguriţă o nouă misiune!

Vă îmbrăţişez cu drag, Prinţesa Polonic!

Citeste si:
Comentarii

Delicii la polonic

Bucatele Bunicii