Spune-mi ce mănâncă micuțul tău, ca să-ți spun ce afecțiuni are

Copilăria este și acea perioadă în care omulețul își formează obiceiurile alimentare. Un aspect de altfel extrem de important dacă ne uităm la rezultatele celui mai recent studiu1 privind alimentația copiilor de vârstă școlară din România. Ce a scos la iveală studiul? Ei bine, o mulțime de lucruri mai puțin corecte în ceea ce privește tipul și varietatea alimentelor consumate de copiii în vârstă de 6 ani. Așa se explică și faptul că 14,5% dintre ei suferă de anemie feriprivă, adică lipsă de fier.

Copiii din România mânâncă în special pâine albă, paste și cartofi. Dintre alimentele bogate în fier, majoritatea copiilor consumă săptămânal ouă, următorul aliment în topul frecvenței de consum fiind carnea de pui, urmată de carnea de porc. Peștele sau carnea de vită aproape că lipsesc din meniul lor, iar leguminoasele (fasolea, lintea, năutul) sunt consumate cel puțin o dată pe săptămână doar de 50% dintre copii în vârstă de 6 ani. Nici legumele nu sunt printre preferatele celor mici, frecvența de consum fiind mai mică decât cea a fructelor.

Așa se explică și carența de fier care are consecințe grave asupra dezvoltării cognitive și fizice a copilului.

Simptomele care anunță o astfel de afecțiune sunt ușor de identificat. Paloarea pielii, oboseala inexplicabilă, apetitul capricios, iritabilitatea, pervertirea gustului, răcelile frecvente sunt semne ale instalării anemiei feriprive.

Nestlé România a luat atitudine încă din 2014 împotriva acestei probleme de sănătate și a lansat o campanie de informare a părinților în ceea ce privește anemia feriprivă.

De mai bine de doi ani aduce la cunoștință acestora că fierul are un rol esențial în sinteza hemoglobinei, o proteină prezentă în globulele roșii, esențială pentru transportul oxigenului în organism. Și dacă e să ne gândim că elementele esențiale pentru funcționarea creierului sunt glucoza și oxigenul, atunci putem înțelege cu ușurință și performanțele școlare scăzute ale unui copil afectat de carența de fier.

Ce și cum ar trebui să mănânce copiii pentru a preveni astfel de probleme de nutriție? Cei mici au nevoie de o alimentație echilibrată, care să conțină multe alimente bogate în fier cum ar fi carnea, peștele, leguminoasele, legumele cu frunze verzi, ouăle, nucile, smochinele, cerealele integrale sau produsele cu adaos de fier.

De curând am participat la conferința de presă în care au fost prezentate rezultatele studiului. Și am pregătit și 3 variante de mic dejun bogat în fier. Am gândit rețete rapide, dedicare mămicilor ocupate, dar care vor să crească prichindei sănătoși.

Am început cu cerealele pentru mic dejun Nestlé Nesquik, îmbogățite cu fier, vitamine și alte minerale, am adăugat migdale crude, nuci, merișoare deshidratate, stafide, puțină miere de salcâm și câteva linguri de ulei de cocos. Am așezat amestecul la baza unui pahar de cocktail, apoi am așternut deasupra un strat generos de iaurt grecesc. Am decorat micul dejun la pahar cu fructe de pădure proaspete, fulgi de migdale și frunzulițe de mentă proaspătă.

A doua variantă a fost un tiramisu pentru copii. Am amestecat din nou cerealele pentru mic dejun Nestlé NESQUIK, de această dată cu alune de pădure, sirop de arțar și puțin ulei de cocos și am format un prim strat de tiramisu pentru copii la baza unui bol din sticlă. A urmat un strat de mascarpone, apoi încă unul din amestecul de cereale, al doilea strat de mascarpone și, la final, unul de cacao instant Nesquik Opti-Start.

Cea de-a treia variantă a fost un senviș cu pâine integrală, unt de arahide, banane și boabe de rodie. Această variantă de mic dejun a fost însoțită și de un pahar de lapte cu cacao Nesquik Opti-Start, care asigură 17% din necesarul zilnic de fier al unui copil.

"Împreună creștem copii mai puternici" este o campanie căreia mă alătur și care sper să atragă atenția câtor mai multe mămici, pentru că și sănătatea se învață!

  1. Studiu: „Prevalența anemiei și obiceiurile de alimentație ale copiilor de 6 ani din România”, Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului - Alessandrescu-Rusescu, București, 2016
Citeste si:
Comentarii

Delicii la polonic

Bucatele Bunicii