Urs ciobănesc

În mod normal, această "cea mai simplă dintre rețete", ar fi trebuit postată la categoria "rețetele bunicului", dar cum nu există așa ceva, o scriu aici, cu multă dragoste, la fel cum îmi frământa bunicul Vasile brânza. Mi-o îmbrăca apoi într-o mantie de mămăligă tăiată de bunica Adriana cu ața în formă de cruce. Moșul Vasile a fost cel mai priceput cioban din câți am întâlnit vreodată și nici până în ziua de azi n-am mai mâncat urdă dulce ca a lui, căci despre ursul ciobănesc, nici nu mai aduc vorba. Era una dintre micile bucurii ale copilăriei mele cu care mă răsplătea bătrânelul după ce-i dădeam oile în strungă.
Ingrediente
  • 150 g de mălai Raftul Bunicii
  • 400 ml de apă
  • 1 linguriță de sare
  • 250 de grame de caș de oaie
  • ceapă verde pentru servit
Mod de preparare

Alege cu grijă ceaunul în care vei fierbe mămăliga și pune apa cu sarea la fiert. Când dă în clocot, începe ninsoarea cu mălai! Adaugă-l puțin câte puțin, amestecând cu multă hărnicie cu un tel. Apoi lasă mămăliguța să fiarbă la foc mic cam 15 - 20 de minute, sau până se desprinde de ceaun. Răstoarnă mamaliga pe un fund de lemn și modelează jumătăți de sfere cu mâinile. Umple fiecare jumătate cu caș de oaie frământat bine.

Dacă nu e suficient de sărat, mai poți adăuga puțină sare grunjoasă. Unește jumătățile două câte două astfel încât să obții ursuleții de mămăligă. Coace bilele pe plita încinsă, până obții o crustă crocantă, apoi bucură-te de rezultat! Savurează urșii ciobănești cu ceapă verde și roșioare.

Poftă bună!

P.S. Pentru un gust cât mai autentic, cumpără brânza direct de la sursă, de la o stână unde ciobanul a lasat-o la maturat într-o putină din lemn peste iarnă.

Citeste si:
Comentarii

Delicii la polonic

Bucatele Bunicii