Socată ca-n vremea copilăriei

Cu un pahar rece de socată în faţă, rememorez cele mai frumoase amintiri din copilărie. Şi bunica Adriana şi bunica Elvira obişnuiau să pregătească băutura asta delicioasă în zilele de sărbătoare sau pur şi simplu, fără vreo ocazie specială...
Ingrediente
  • 10 flori mari de soc
  • 250 g de zahăr brun
  • 2 lămâi
  • 2 lămâi verzi
  • 4 litri de apă plată
  • 2 g de drojdie (opţional)
Mod de preparare

De fapt, ingredientul special pentru această băutură cu gust de copilărie e răbdarea. Nu se face pe loc şi nici peste noapte, e nevoie de 3 zile, ca-n poveşti! În rest, lucrurile sunt cât se poate de simple. Puneţi florile de soc, zahărul brun, zeama şi cojile tăiate de lămâie şi lime într-unul sau mai multe recipiente din sticlă.

Prinţesa Polonic a folosit două borcane a câte 2 litri fiecare. Turnaţi apă plată cât să cuprindă ingredientele magice, închideţi recipientul etanş şi aveţi răbdare până a doua zi.

După 24 de ore, completaţi cu restul de apă plată şi adăugaţi, opţional, pentru mai multă aciditate, un vârf de cuţit de drojdie. A treia zi, strecuraţi socata şi ferecaţi-o în sticle pe care le aşezaţi la rece, în frigider. Acum nu vă mai rămâne decât să vă bucuraţi de băutura asta răcoroasă care ne-a înveselit tuturor copilăria.

Poftă nebună!

Citeste si:
Comentarii

Delicii la polonic

Bucatele Bunicii