Învârtita e sora mai mare a cozonacului, așa că în prima parte a rețetei trebuie să te pregătești sufletește pentru a frământa cu trudă aluatul care se va transforma în miez fraged și pufos. Alege din cămară cel mai încăpător bol și cerne acolo făina care s-a odihnit puțin la temperatura camerei. Amestecă făina cu drojdia uscată și mută-ți atenția într-un alt bol în care vei bate ouăle cu zahărul, fără milă, până când vei obține o consistență albicioasă. Toarnă crema aceasta de ouă peste făină și încet, încet, câte puțin din laptele călduț, frământând. Topește untul și invită-l politicos și pe el în coca de învârtită. Nu uita de coaja rasă de lămâie și apoi frământă până uiți de toate! Cam 15-20 de minute, sau până când aluatul devine ușor elastic.
Acum e timpul să vă odihniți. Și tu, și aluatul. El va sta acoperit, la loc călduț, să crească în voie cam 40 de minute. Își va dubla volumul văzând cu ochii! Făina Raftul Bunicii e de-a dreptul magică! Am spus că e timp de odihnă? Am glumit! Trage-ți sufletul vreo 5 minute și apucă-te să cureți merele și să le dai prin răzătoare. Lasă-le să se scurgă puțin și apoi călește-le ușor într-o tigaie. La final înnobilează-le cu cele două linguri de scorțișoară și gata! Aceasta va fi umplutura de învârtită. Acum presară făină pe masa de lucru, scoate aluatul crescut ca Făt Frumos din bol și întinde o foaie dreptunghiulară și nu mai groasă de 1 centimetru.
Distribuie umplutura de mere în mod egal și rulează foaia. Așează apoi învârtita într-o tavă rotundă, ca-ntr-o cochilie de melc. Unge-o cu gălbenuș și presară mult mac deasupra. Mai dă-i răgaz vreo 10-15 minute până s-o bagi în cuptor. Apoi uită de ea 50 de minute la 180 de grade Celsius. Mai păstrează-ți puțină răbdare pentru final, când va trebui să aștepți să se răcească, apoi savureaz-o așa cum fac și gospodinele din Bucovina la hramuri sau alte ocazii speciale.
Poftă nebună!