Ciorba roz a copilăriei mele: borș de sfeclă ca-n Bucovina

Nu știu alții cum sunt, dar eu când mă gândesc la ciorba roz a copilăriei mele, îmi saltă și acum papilele de bucurie! Și n-a fost săptămână lăsată de la Dumnezeu în care mama să nu facă o oală mare de borș de sfeclă pe care o dădeam gata cu Andrei (n.r. fratele mai mic care a crescut înalt de doi metri - să fi jucat oare și ciorba de sfeclă un rol important în asta?) în cel mult 2 zile. Și cu cât mâncam mai mult borș roz, cu atât prindeam un drag mai mare de felul ăsta de mâncare. Rețeta e simplă iar gustul îl îndrăgește la rândul ei și fetița mea, Natalia. E-o ciorbă versatilă: vegană sau vegetariană dacă o dregi cu smântână, bună caldă, fierbinte sau rece de la frigider.
Ingrediente
  • o ceapă
  • 2 morcovi
  • un sfert de rădăcină de țelină
  • 2 rădăcini de păstrunjel
  • 2 bucăți de păstârnac
  • 2 bucăți de sfeclă roșie
  • 5 cartofi medii
  • o legătură de leuștean
  • borș sau zeamă de lămâie pentru acrit
  • sare de mare
  • piper
  • smântână (opțional, pentru gătit)
Mod de preparare

Procedura e mai mult decât floare la ureche! Oricine poate găti cu succes această ciorbă! Așa că suflică-ți mânecile și apucă-te de treabă! Spală și curăță legumele. Toacă ceapa mărunt și procedează la fel cu morcovul, țelina, păstârnacul și pătrunjelul. Sfecla roșie și cartofii taie-i în cuburi potrivite. Pune-le pe toate într-o oală încăpătoare și umple-o apoi cu apă. Lasă oala la fiert 30 de minute. La final adaugă leușteanul tocat mărunt și dă gust cu sare, piper și borș acru.

Poftă nebună!

Citeste si:
Comentarii

Delicii la polonic

Bucatele Bunicii