Alivancă

Dragii mei, reţeta aceasta mie îmi este foarte dragă. E cu mult dor de Bucovina şi aromă de copilărie. Parcă o văd şi acum pe bunica Adriana băgând tava în cuptorul cu lemne, legănând-o cu mâinile ei harnice. E simplă şi tare bună alivanca bunicii şi v-o recomand din suflet! Iată de ce aveţi nevoie:
Ingrediente
  • 300 de grame Raftul bunicii Mălai Extra Gold
  • 50 de grame de griş Raftul bunicii
  • 1 kg de smântână sau lapte bătut
  • 2 ouă
  • 200 gr de zahăr,
  • 120 ml ulei de floarea soarelui
  • 10 gr praf de copt
  • 1 baton de vanilie
  • 1 linguriță de sare
Mod de preparare

Într-un bol generos pune smântâna, cele două ouă, uleiul, zahărul și batonul de vanilie. Amestecă-le bine cu un tel norocos și apoi pune mâna pe vedeta preparatului nostru, mălaiul.

Toarnă-l puțin câte puțin, ca-ntr-o ploaie mocănească de septembrie și-n tot acest timp amestecă energic cu același tel. După ce-ai încorporat minunea aurie şi grişul, așterne o tavă rotundă cu hârtie de copt și toarnă compoziția acolo.

Cuptorul va primi tava cu multă căldură: 180 de grade timp de 50 de minute va înfrunta alivanca pentru noi. Se va rumeni ca o fată mare după primul sărut, semn că e gata să fie savurată.

E bună și caldă și rece, dar mai ales cu dulceață de cireșe amare deasupra!

Poftă bună!

Citeste si:
Comentarii

Delicii la polonic

Bucatele Bunicii