Chiroște ca-n Bucovina

Rețeta aceasta minunată e o bucățică din sufletul meu bucovinean și nu exagerez deloc când afirm asta. E suficient să gust dintr-un colțunaș cu brânză botezat chiroșcă și mă transpun instant în vremurile fără griji ale copilăriei. Rețetele bunicii sunt fără îndoială cea mai complexă mașinărie a timpului. Și e atât de simplu să redevin din când în când copil!
Ingrediente
  • pentru 4 porții a câte 6 chiroște:
  • 300 gr de făină superioară Raftul Bunicii
  • 160 ml apă călduță
  • 200 gr brânză de vaci
  • 2 ouă
  • 50 gr de zahăr
  • 10 gr de zahăr cu vanilie
  • coaja rasă de la o lămâie
  • 1 lingură de sare
Mod de preparare

Într-un vas de lut cum numai în dulapul bunicii găsești, amestecă brânza cu ouăle, zahărul, zahărul cu vanilie și coaja de lămâie. Într-un alt vas de lut, cu la fel de mult farmec, frământă un aluat doar din făină și apă.

Caută în cămară cea mai vrednică dintre oale, umple-o cu apă, scufundă în ea și-o lingură cu sare și pune-o degrabă la fiert. Între timp fă aluatul sul și taie-l în 16 felii egale.

Întinde fără milă fiecare felie cu un sucitor, înnobilează-o cu câte o lingură de umplutură gălbuie, apoi deseneză-i conturul cu arătătorul umezit în apă. Șiretlicul ăsta va ajuta la lipirea aluatului.

Împăturiți chiroștele în două și ferecați-le marginile presându-le hotărât cu dinții unei furculițe.

Ultimul pas este să le aruncați în apa care clocotește și să le fierbeți preț de 15 minute la foc mic.

Poftă nebună!

Citeste si:
Comentarii

Delicii la polonic

Bucatele Bunicii