Cu sinceritate, Michèle Boiron (P)


- Bonjour, madame! Je suis Delphine, votre sage-femme.

O alesesem dintr-o lungă listă cu moașe pe care medicul de aici mi-a dat-o la prima întâlnire. Zâmbetul ei larg și fermitatea cu care mi-a strâns mâna au fost primele semne că făcusem alegerea corectă. Delphine m-a invitat în cabinetul ei și am petrecut împreună mai bine de o oră și jumătate, timp în care mi-a explicat cum decurge o naștere în Franța pas cu pas, care sunt protocoalele maternității în care voi naște, mi-a spus care e momentul în care trebuie să-mi iau bagajul și să plec la spital și am încheiat cu exerciții de respirație. Și-a pus și parafa pe o hârtie pe care a scris ceva de mână:

- Asta în cazul în care ai dificultăți în a te odihni în timpul nopții. Li se întâmplă frecvent femeilor în ultimul trimestru de sarcină. Sunt homeopatice și funcționează foarte bine pentru pacientele mele. Ești familiară cu acest tip de medicamente?

Am zâmbit. Știam că Franța e mama homeopatiei și știam mult mai multe informații despre această parte a medicinei decât și-ar fi imaginat Delphine. Le aflasem cu puțin timp în urmă tocmai de la Michèle Boiron, fiica celui care a pus bazele companiei BOIRON cu mai bine de 8 decenii în urmă. A fost ultimul interviu pe care l-am făcut cu doar o zi înainte de a pleca din țară. Michèle lansa la București cea de-a 7 a carte despre tratamentele homeopatice, o carte dedicată traumatologiei generale și sportive. Purta ochelari cu rame de un albastru-electric, asortate la ploverul așezat lejer pe umeri. Purta și un zâmbet cald cu care și-a tratat audiența în timpul conferinței de presă.

- Dacă ar fi să dați homeopatiei o definiție scurtă și pe înțelesul tuturor, care ar fi aceasta?
- În homeopatie este vorba despre medicamente care răspund aceluiași control și acelorași reglementări ca toate medicamentele și care sunt prescrise de profesioniști din sănătate. Pentru mine cam asta e homeopatia.

Homeopatia este o parte a medicinei, nu o anexă, așa cum a ținut să sublinieze în nenumărate rânduri doamna Boiron, însă vorbim despre o parte mică, de doar 1% la nivel mondial.

- Sunteți mulțumită de nivelul la care a ajuns homeopatia în acest moment?
- Sigur că nu sunt mulțumită! Mi-a răspuns ferm Michèle Boiron, apoi a continuat: dacă homeopatia nu ar fi existat în viața mea ar fi fost o lipsă teribilă. Vorbesc atât de viața mea personală cât și de cea profesională. Nu discutam în mod special despre homeopatie acasă, dar pur și simplu ne tratam în 99% din cazuri cu homeopatice. Iar pentru mine acelea erau medicamentele. Abia mai târziu am aflat că mai existau și alte feluri de medicamente.

Medicamente a căror importanță Michèle nu o neagă, dimpotrivă.

- Homeopatia ocupă din ce în ce mai mult loc în viața de zi cu zi, fie ca primă intenție de tratament, în toate micile boli cotidiene, în problemele orl, în problemele de anxietate, fie ca însoțitor al medicamentelor alopate, al antibioticelor, al medicamentelor folosite în patologiile canceroase. Și acolo este un mare loc pe care homeopatia începe să-l ocupe. Văd medicina ca fiind una singură și spun deseori că văd homeopatia și alopatia ca pe doi copii ai aceleiași mame. Sursele medicamentelor sunt aceleași dar prepararea lor este diferită.

Mi-am amintit atunci de prima mea întâlnire cu biluțele mici care se dizolvă sub limbă. Granulele homeopate sunt medicamentele care m-au ajutat să pun la pământ o răceală încă de la primele simptome în timpul primei mele sarcini. De atunci homeopatia a devenit o opțiune pentru mine, iar mai târziu pentru fetița mea, Natalia. Lipsa efectelor secundare nu exclude însă vizita la medic. E un amănunt pe care Michèle l-a subliniat spunând cât de important este un diagnostic corect, care să-ți arate dacă boala este într-un stadiu în care are nevoie de un atiinflamator, un antibiotic sau un alt tip de medicament care să te facă bine.

Eu am făcut-o să zâmbească atunci când am întrebat-o dacă obișnuia să prepare poțiuni magice în anii copilăriei, inspirată de preocupările familiei sale, dar ea mi-a răspuns sincer, că visa să ajungă profesoară de engleză și că s-a răzgândit pe ultima sută de metri.

- Căutam o profesie prin care să pot aduce ceva oamenilor din jurul meu. Și când mi-am dat seama că în acea farmacie (n.r. farmacia familiei) se cereau foarte multe sfaturi, în acel moment mi-am zis: da, într-adevăr, e bine! Voi putea să-i sfătuiesc pe oamenii care mi se vor adresa.

Și asta face de mai bine de jumătate de veac, călătorind și împărtășind din experiența căpătată în farmacia și laboratoarele familiei. Cu siguranță scepticismul este cel mai mare dușman cu care homeopatia se luptă în zilele noastre dar pentru că sunt o mare iubitoare a logicii, răspunsul doamnei Boiron pentru acel tip de persoane mi-a rămas întipărit în minte:

- Ceea ce mă miră cel mai mult în ziua de astăzi este când întâlnesc oameni care îmi spun: eu nu cred în homeopatie! Dar homeopatia nu este o religie. E vorba doar despre medicamente pe care le folosim în anumite situații. Și ca orice medicamente, funcționează sau nu.

Citeste si:
Comentarii

Delicii la polonic

Bucatele Bunicii