Reclamă neplătită, dar sper răsplătită, la cumpătare

Te-ai uitat vreodată cu atenție în jurul tău? Cam câte lucruri deloc necesare îți aglomerează viața? Pentru câte lucruri deloc necesare ai muncit, ți-ai dedicat timp din viață, ți-ai sacrificat din timpul petrecut cu familia sau prietenii sau poate din timpul dedicat pasiunilor tale, cele care îți umplu sufletul de bucurie? Suntem oare atât de ușor de manipulat când vine vorba de a consuma? E oare atât de puternică iluzia că toate aceste lucruri pe care le achiziționăm ne fac mai fericiți, mai împliniți? Cum se face oare că ne dorim mereu mai mult și mai mult? Și cum se face oare că atunci când avem mai mult, nu suntem deloc mai echilibrați sau mai liniștiți, ci intrăm în competiția de la nivelul următor? Pe unii dintre noi pandemia ne-a pus pe gânduri, alții abia așteaptă ca lucrurile să revină « la normal ». Dar știu că mulți ați realizat că normalitatea în care trăiam era și încă mai este o normalitate bolnavă. Și că ar fi o foarte mare greșeală să ne întoarcem la ceea ce a fost. Consumerismul a atins cote alarmante într-o lume în care oamenii suferă din ce în ce mai mult de depresie. Și nu mai sunt atât de naivă să spun că trebuie să ne salvăm planeta. O să spun doar că trebuie să ne salvăm pe noi. Planeta a existat cu mult înaintea noastră și va continua să existe și fără noi. Concluzia mea e că ne auto distrugem și la nivel personal dar și ca specie. Lucrurile merg clar într-o direcție greșită. În ultimii 10 ani mii de specii de animale și plante, mii de ecosisteme au fost distruse de lăcomia noastră și de pofta de neoprit de a mai cumpăra ceva.

Într-o lume în care fiecare încearcă să-ți mai vândă ceva, am decis să fac reclamă la cumpătare, cu garanția că o astfel de abordare îți va aduce mai multă satisfacție decât toate sesiunile de shopping din viața ta la un loc. Și voi începe acest mic demers pentru cumpătare și minimalism cu locul în care poți evalua cel mai ușor pe unde te afli: dressingul sau dulapul cu haine. Am stat de vorbă pe această temă cu Daniela Chelariu, un stilist român stabilit de 8 ani în capitala Franței. Dincolo de profesia ei, Dana este un om care pe mine mă inspiră.

Minimalismul Danei și felul în care ea înțelege stilul m-au cucerit.

Anca Lungu:

"-Cum arată garderoba ta, Dana?"

Daniela Chelariu:

"Este minimalistă și funcțională. Am puține piese dar bune, pe care le pot purta cu orice ocazie cu stylinguri diferite. Am investit foarte mult în sacouri. Fac parte din uniforma mea și din pasiunea mea. Investesc în articole vestimentare calitative. Cred în calitate mai mult decât în cantitate."

Și cu asta cred ca ar trebui să începi dacă ai hotărât să-ți simplifici viața: să renunți la cantitate și să păstrezi doar ceea ce este de foarte bună calitate și te reprezintă ca stil. Eu am obiceiul ca de fiecare dată când aduc un obiect vestimentar nou în garderoba mea să renunț la un altul. Și cum criteriul calității nu-l mai pot aplica, pentru că am renunțat de ceva timp la a mai cumpăra produse care nu sunt de bună calitate, aplic o altă metodă de selecție: tot ce nu am purtat timp de un an poate fi eliminat definitiv din dulapul meu.

Anca Lungu:

"-Ce facem cu hainele pe care nu le mai purtăm?"

Daniela Chelariu:

"-Dacă starea hainelor este bună există platforme ca Vinted sau Vestiaire Collective unde acestea pot fi vândute, iar dacă hainele sunt uzate, în Franța există centre de colectare a hainelor, puse la dispoziția tuturor."

Anca Lungu:

"-Cu ce frecvență crezi că e sănătos să ne înnoim garderoba?"

Daniela Chelariu:

"-De două ori pe an, la schimbarea sezoanelor. Eu merg pe principiul de a economisi pentru piese de rezistență și nu de a cumpăra des piese de calitate îndoielnică."

Anca Lungu:

"-În ce piese ar trebui să investim?"

Daniela Chelariu:

"-Cred că piesele clasice sunt piesele de rezistență. Felul acesta de gândire, de a investi în piese calitative și atemporale vine cu exercițiul, vine în timp. Suntem bombardați vizual de tendințe, de oferte, de branduri noi și alegerile devin mai greu de făcut, dar analizând prezentările de modă ale creatorilor vestimentari, vom putea observa că de fiecare dată în cadrul colecțiilor se vor regăsi piese clasice."

Pentru sezonul de toamnă-iarnă pe lista mea de cumpărături au fost doar două piese: o pereche de blugi clasici pe care să-i pot purta și la o ținută sport dar și la una elegantă și un plover din cașmir. Sunt mândră că am respectat planul. Mi-am cumpărat blugii cu ajutorul Danei, care pe lângă faptul că a știut exact ce pereche de jeans trebuie să probez, a găsit și ceva echilibrat la capitolul preț-calitate. Ploverul de pe listă n-a fost să fie din cașmir, ci din lână fină de merinos. L-am comandat de la un brand românesc sustenabil. E un plover care poate fi purtat și cu fața și cu spatele, un doi în unul clasic și modern în același timp.

Anca Lungu:

"-Pe ce nu ar trebui să aruncăm banii?"

Daniela Chelariu:

"-Dacă nu suntem siguri pe stilul nostru, aș recomanda să se evite culorile neon, printurile extravagante și materialele supraelastice."

Anca Lungu:

"Crezi că e prea mult dacă spun că suntem în apogeul risipei vestimentare?"

Daniela Chelariu:

"Există o criză în acest moment în fashion care trezeste la realitate atât brandurile cât și clienții. Brandurile se găsesc în fața unei lupte de supraviețuire, iar clienții încep să realizeze importanța schimbării modului de a cumpăra. Cuvinte ca transparență și sustenabilitate vor deveni un numitor comun între branduri și clienți și cred că de aici se va putea merge într- o direcție opusă risipei și consumului exagerat."

Anca Lungu:

"Ce părere ai despre fenomenul “fast fashion” și despre efectele lui?"

Daniela Chelariu:

"Fast Fashion crește anual numărul colecțiilor de modă și oferă prețuri mult mai mici, piese atât de ieftine încât au devenit achiziții de unică folosință. Cred că e nevoie de mai multă conștientizare cu privire la industria modei, la metodele sale distructive de producție și export. Odată informați corespunzător, cu siguranță vom fi mai atenti la ce și cât cumpărăm."

foto: filrouge-mode.fr

Trebuie să știi că industria modei are un impact uriaș asupra mediului. Este responsabilă pentru 20% din apele uzate ale planetei și 10% din emisiile de carbon la care se adaugă, bineînțeles, cantitățile enorme de deșeuri. Industria modei e pe locul al doilea la consumul de apă global. Această industrie are un efect devastator și asupra vieții marine din cauza utilizării fibrelor sintetice. Aproximativ 60% din materialele utilizate în industria textilă sunt din plastic și de fiecare dată când sunt spălate, mii de microfibre din plastic sunt eliberate ajungând în cele din urmă în lacuri, râuri și oceane.

Anca Lungu:

"Care crezi ca sunt motivele care ne împing să cumpărăm tot mai mult?"

Daniela Chelariu:

"Lipsa stilului, lipsa timpului și priorităților, nevoia de a ține pasul cu tendințele, dorința de a ne asemăna cu cei din Social Media."

Anca Lungu:

"Cum putem lupta impotriva acestui fenomen?"

Daniela Chelariu:

"Cel mai eficient mod de a lupta impotriva acestui fenomen este de a fi mai atenți la cât și ce cosumăm, de a alege materiale și croiuri care nu se demodează niciodată, de a fi fideli stilului nostru. Cu cât suntem mai conștienți și mai educați când vine vorba de calitatea materialelor, a croiului, a costurilor, inclusiv ecologice, pentru creearea unei piese de calitate, cu atât vom avea nevoie de mai puține. Dacă vom reuși să ne educăm din acest punct de vedere, vom deveni mai conștienți si vom înțelege mai bine probleme precum durabilitatea, autenticitatea și transparența. Mărcile și comercianții vor fi obligați să schimbe modul în care crează și vând."

foto: resource.co

Anca Lungu:

"-Care e motivul pentru care unii oameni nu-și găsesc stilul?"

Daniela Chelariu:

"-Sunt persoane care sunt foarte ușor de influențat iar asta se va resimți în preferințele lor vestimentare. Sau sunt persoane care nu pun accent pe un anumit stil. Se îmbracă și atât."

Anca Lungu:

"-Ce părere ai despre hainele vintage?"

Daniela Chelariu:

"-Vintage-ul este cea mai bună metodă de a găsi piese valoroase fără a cheltui sume enorme. În același timp, căutatul hainelor vintage este o pasiune pentru mine. Am un sentiment deosebit atunci când găsesc un articol vestimentar unic, sentiment pe care nu îl poți trăi în mall. Am și câteva adrese dedicate unde merg în Paris, dar de când cu pandemia am găsit piese frumoase și online."

Aș mai adăuga faptul că hainele vintage sunt valoroase și dintr-un al punct de vedere, cel ecologic. Simplul gest de a cumpăra un pulover la mâna a doua poate reduce impactul asupra mediului cu 80%.

Anca Lungu:

"-De câte haine are nevoie cu adevărat un om pentru a se putea îmbrăca bine?"

Daniela Chelariu:

"-Nu există o listă exactă a pieselor care sunt esențiale pentru o persoană. Piesele esențiale pot diferi de la persoană la persoană, în funcție de gusturile, mediul de viață și nevoile fiecăruia. Obișnuiesc să fac des liste cu piese esențiale pentru mine și pentru stilul meu de viață din Paris. Dar pot spune că sunt câteva piese care se repetă mereu pe listă: o camașă albă, un blazer negru, o pereche de blugi clasici, un trench, un pulover din cașmir."

Anca Lungu:

"-Povestește-ne puțin despre serviciul tău de reorganizare a garderobei."

Daniela Chelariu:

"-Serviciul de reorganizare a garderobei răspunde unor nevoi întâlnite la o mare parte dintre clientele mele. Lipsa timpului, lipsa spațiului, diversitatea evenimentelor la care trebuie să participe, fac ca alegerea unei ținute să fie dictată de vitrinele magazinelor, ceea ce nu valorifică stilul lor."

Voi încheia acest articol cu câteva idei scurte care te vor ajuta să-ți schimbi direcția, în cazul în care nu ai schimbat-o deja, și să o menții de dragul tău dar și al minunatei planete pe care locuiești. Așadar, fii pretențios când vine vorba să-ți cheltui banii: cumpără puțin și de foarte bună calitate, sustenabil și fidel stilului tău. Vinde sau donează ceea ce nu mai folosești. Redu spațiile de depozitare și menține-le organizate și aerisite. Cumpără produse la mâna a doua. Nu cumpăra materiale din fibre sintetice. Economisește astfel încât să te poți îmbrăca și pe dinăutru, nu doar pe dinafară.

Cu drag,

Prințesa Polonic

Citeste si:
Comentarii

Delicii la polonic

Bucatele Bunicii