Mi-a povestit râzând de caserolele pline cu prăjituri pe care le cara în Franța de fiecare dată când se întorcea din Romania și apoi de momentul în care i-a venit ideea salvatoare: aceea de a-și produce propriile prăjituri și de a le astâmpăra și altor români de pe Coasta de Azur dorul de casă și de gusturile cu care au crescut. Mi-am ales din vitrină o savarină. Am savurat-o încet în timp ce Adriana îmi povestea despre esența de rom din România, untul franțuzesc de cea mai bună calitate și încăpățânarea de a nu folosi conservanți ori prafuri magice care se transformă în creme, într-o industrie în care astfel de lucruri au devenit cat se poate de normale.
![]()
Rețetele ei românești nu sunt rețetele de astăzi, ci rețetele de acum 20 de ani, când prăjiturile se făceau cu ingrediente simple și proaspete. E mândră ca poate oferi asta comunității românești din Nisa și visează ca într-o zi să-și deschidă propria cofetărie pe Coasta de Azur. Până atunci, prăjiturile ei pot fi cumpărate din magazinele românești de la Nisa iar torturile personalizate pot fi comandate online sau prin telefon.
![]()
La finalul întâlnirii noastre, am vrut să-i fac Adrianei o fotografie în laboratorul ei. Am așteptat preț de câteva secunde. Voia să aducă ceva la dreapta ei. Era drapelul nostru arborat cu mândrie în laborator. Am plecat cu o cutie cu prăjituri de casă și o poveste nouă pe care o împărtășesc cu voi: povestea Adrianei, cea care nu putea trăi liniștită în Franța de dorul savarinelor și amandinelor românești.
Cu drag,
Prințesa Polonic