Alege să fii în siguranță! Învață cum să-ți alegi produsele de protecție solară!

Multe dintre ele conțin ingrediente aflate sub semnul întrebării sau chiar interzise în alte colțuri ale lumii. Și când spun alte colțuri ale lumii nu mă refer la vreun colț uitat de lume, ci chiar la Statele Unite ale Americii, acolo unde FDA (Food and Drug Administration) a decis să arunce un ochi mai vigilent peste ingredientele folosite în acest tip de produse. Mă voi întoarce la concluziile lor pe care e musai să le afle o lume întreagă.

Am decis să scriu acest articol cu ceva timp în urmă, când mi-am dat seama că nu e suficientă informație despre ce conțin și mai ales cum funcționează produsele de protecție solară. Cel puțin nu în publicațiile online din România. La asta se adaugă faptul că am acces la oameni de știință care lucrează în domeniu și care pot oferi informații cu adevărat utile. Am înțeles că nu e deloc ușor să găsești un produs de protecție împotriva razelor ultraviolete care să fie și foarte sigur în același timp. Momentul în care am realizat asta a fost momentul în care am aflat despre cele două tipuri de filtre care se utilizează în aceste produse și cum acționează ele. Ele pot fi organice sau anorganice, însă de cele mai multe ori veți auzi vorbindu-se despre filtre chimice, respectiv anorganice și despre filtre minerale, respectiv organice. Cea mai mare diferență în ceea ce privește cele două tipuri de filtre este faptul că filtrele chimice pătrund în piele de unde absorb razele de tip UVB și/sau UVA, în vreme ce filtrele minerale rămân la suprafața pielii formând un scut care reflectă aceste raze. Acesta este și motivul pentru care produsele cu filtre chimice trebuie aplicate cu 20 de minute înainte de expunerea la soare, în vreme ce filtrele minerale acționează imediat. Mi-a plăcut mult o comparație pe care o voi folosi și eu ca să înțelegeți mai bine cele două mecanisme. Atunci când folosești un produs de protecție solară cu filtre minerale, pielea se comportă ca o oglindă, iar atunci când folosești o cremă cu filtre chimice pielea ta se comportă ca un burete. Și de aici pleacă și problema. Anul trecut, FDA a demonstrat că din piele, 6 dintre cele mai utilizate filtre chimice sunt absorbite în sânge într-o concentrație foarte mare, chiar și după o singură aplicare. Un prim studiu a fost efectuat în 2019 pe un număr de 24 de voluntari care și-au aplicat cremă cu protecție solară de câteva ori pe zi timp de 4 zile. Rezultatele studiului sunt publicate în Journal of American Medical Association. Apoi, în ianuarie anul trecut, a fost efectuat un studiu mai extins în care a fost testată absorbția a 6 dintre cele mai utilizate filtre chimice, iar rezultatele au fost aceleași. Toate cele 6 filtre chimice (oxybenzone, avobenzone, octinoxate, octisalate, octocrylene, homosalate) au ajuns în sânge în concentrații foarte mari și au rămas în sânge până la 3 săptămâni după ultima utilizare. Deși aceste ingrediente nu sunt catalogate în acest moment ca fiind periculoase, FDA ridică un semn de întrebare în ceea ce privește siguranța folosirii lor, în condițiile în care prezența acestor filtre chimice în sânge este asociată cu probleme ale sistemului endocrin și tulburări ale activității hormonale. Concluzia este că în acest moment în Statele Unite doar două filtre sunt catalogate de FDA ca fiind sigure și eficiente iar acestea sunt cele două filtre minerale: oxidul de zinc și dioxidul de titan (non-nano și non spray).

Studiile mai arată că filtrele chimice sunt dăunătoare mediului înconjurător. Aceste substanțe au un impact semnificativ asupra vieții marine și în special asupra recifelor de corali.

Acest articol este doar un preambul al interviului pe care l-am realizat cu un expert în domeniu. Un om de știință din Franța care formulează astfel de produse. De ce e necesar să folosim produse de protecție solară, cu ce frecvență ar trebui folosite, ce alte ingrediente ar trebui evitate când vine vorba de creme anti UV, de la ce vârstă pot fi folosite și nu în ultimul rând cum să alegem un produs sigur pentru copiii noștri, la toate aceste întrebări am găsit un răspuns alături de dr. Helene Huguet, PharmD, PhD , Biopharmacy and Formulation technology.

Vă invit să urmăriți 9 minute si jumatate de interviu cu informații prețioase.

Citeste si:
Comentarii

Delicii la polonic

Bucatele Bunicii