Începe prin a încinge cuptorul la 180 de grade. Apoi poți pregăti tava în care vei coace blatul. O vei tapeta cu hârtie de copt. Eu am folosit o tavă rotundă cu diametrul de 24 de centrimetri și fund detașabil.
Într-un bol bate ouăle cu ajutorul unui mixer adăugând puțin câte puțin zahărul. Când consistența acestora devine ca o spumă groasă adaugă uleiul, sarea și vanilia. Încorporează-le cu ajutorul unei spatule cu mișcări foarte lente de răsturnare. La fel procedează cu făina. Adaug-o în reprize, trecând-o printr-o sită. La fiecare repriză nu adauga mai mult de două linguri de făină urmate de mișcările de răsturnare cu spatula astfel încât să se păstreze consistența de spumă groasă a compoziției. După ce ai terminat de încorporat și ultimele două linguri de făină, toarnă compoziția în tava tapetată cu hârtie de copt și bagă tava la cuptor pentru 30 de minute.
Blatul scos din cuptor se lasă la răcit pe un grătar. Când ajunge la temperatura camerei te poți apuca să faci crema.
E foarte important ca mascarpone și smântâna pentru frișcă să fie reci, de la frigider. Se adaugă într-un bol împreună cu vanilia și zahărul pudră și se bat cu mixerul până când ajung să aibă consistență de frișcă tare.
Ultimul pas este asamblarea tortului. Secționează blatul în trei bucăți egale. Între timp poți prepara puțin sirop din apă cu zahăr în cazul în care îți dorești să însiropezi blatul. Eu l-am însiropat. Am început cu prima felie de blat peste care am adăugat câteva linguri de sirop, o treime din crema de mascarpone și 100 de grame de zmeură tăiată în bucăți. Am continuat cu a doua felie de blat, sirop, încă o treime de cremă de mascarpone și 100 de grame de zmeură tăiată în bucăți. Apoi am însiropat ultima felie de blat și am pus-o deasupra. Cu restul cremei de mascarpone am îmbrăcat tot tortul și l-am decorat cu multe fructe de pădure. L-am lăsat la frigider până a doua zi, când l-am feliat și ne-am bucurat de un desert cu adevărat simplu și răcoros.
Sport la gătit și poftă bună!