Pentru transparență maximă și de dragul amintirilor, încep prin a vă împărtăși o imagine-document care a suferit un accident culinar în timpul săvârșirii uneia dintre rețetele de pe pagină. Așadar, în partea de jos a paginii, găsiți rețeta transcrisă, rețetă pe care am adoptat-o și apoi adaptat-o astfel încât să vă pot oferi cantități exprimate în mililitri în loc de căni. Am înjumătățit cantitățile, însă dacă vă doriți să faceți un tort mai mare, așa cum făcea mama la aniversări, nu trebuie decât să le dublați la loc.
Acum iată și varianta cosmetizată:
Începe prin a pune foile de gelatină în apă rece la înmuiat apoi frecă bine într-o crăticioară gălbenușurile cu zahărul și vanilia. Pune crăticioara pe foc mediu și adaugă laptele amestecând cu un tel. Rămâi lângă crăticioară și descântă aromele amestecând ușor. Când compoziția începe să se îngroașe, ia-o de pe foc și dă-i timp să se răcească puțin, dar nu de tot. Când e călduță adaugă foile de gelatină hidratate și amestecă până s-au dizolvat. E momentul să te ocupi de smântână. Tot ce trebuie să faci e s-o trasformi în frișcă cu ajutorul unui tel sau al unui mixer. Eu am mai adaugat o lingură de zahăr și un strop de vanilie și în faza aceasta. Când crema de ouă cu gelatină s-a răcit de tot, amestec-o ușor cu frișca, folosindu-te de o spatulă. Operațiunea trebuie făcută cu grijă, astfel încât compoziția să rămână aerată. Curăță mandarinele și taie feliile în bucăți mici. Tapetează o tavă rotundă cu folie alimentară, așează jumătate din cantitatea de mandarine pe fundul tăvii și toarnă compoziția deasupra. Încă un strat de madarine deasupra tortului, apoi folie alimentară care să acopere vasul ce pleacă la frigider.
Lasă desertul să se întărească preț de câteva ore, apoi decorează-l cu frișcă și rade coajă de lămâie verde și portocală deasupra.
Poftă bună!
Cu drag,
Prințesa Polonic