Cloşca şi mini tartele de aur

Ingrediente
  • Pentru aluatul fin aveţi nevoie de:
  • 220 g de făină albă cernută plus extra pentru modelat
  • 125 g de unt rece tăiat cubuleţe
  • 1 lingură de zahăr
  • jumătate de linguriţă de sare de mare
  • 60 ml apă cu gheaţă
  • un albuş de ou
  • Pentru umplutura răcoroasă:
  • 1,5 kg de mere
  • 50 g de zahăr brun
  • zeama unei lămâi
  • 3 linguri de scorţişoară măcinată
  • 2 linguri de făină
Mod de preparare

"Cloşca" este una dintre cele mai bune reţete de plăcintă cu mere din câte am făcut vreodată, cu un înveliş subţire şi crocant şi umplutură divină, binecuvântată cu scorţişoară. Din cantităţile de ingrediente pe care Prinţesa Polonic vi le împărtăşeşte puteţi crea fie "cloşca", o plăcintă mare din care veţi tăia felii pentru întreaga familie, fie mini tartele de aur, 6 plăcinte în miniatură, servite întregi lângă o cupă de îngheţată de vanilie.

Înainte de toate, frământaţi aluatul care trebuie să stea cel puţin o oră la frigider. Amestecaţi cele 220 g de făină cu o lingură de zahăr şi jumătate de linguriţă de sare, adăugaţi apoi cuburile de unt şi cu o furculiţă frământaţi până când veţi obţine consistenţa unor firimituri de pâine. Adăugaţi treptat apa cu gheaţă şi frământaţi cu aceeaşi furculiţă, fără să atingeţi aluatul cu mâna. La final presăraţi puţină făină pe o folie alimentară şi împachetaţi aluatul care va sta cel puţin o oră la frigider.

Acum aveţi suficient timp la dispoziţie să vă ocupaţi de mere. Curăţaţi-le de coajă şi cotor, apoi tăiaţi-le în felii mai groase şi stropiţi-le cu zeama de lămâie. Încingeţi apoi o tigaie şi căliţi merele 5 - 6 minute. După ce s-au răcit, presăraţi-le cu zahărul brun, scorţişoara şi cele două linguri de făină şi amestecaţi-le bine.

În cazul în care vă hotărâţi să faceţi o singură plăcintă aveţi nevoie de o tavă rotundă cu diametrul de 23 de cm. Dacă veţi face mini tartele, pregătiţi 6 tăviţe pentru mini tarte cu diametrul de 10 cm. Ungeţi bine cu unt tava sau tăvile, apoi împărţiţi aluatul, în două sau în douăsprezece, ţinând cont de faptul că aveţi nevoie de o cantitate puţin mai mare de aluat pentru învelişul de dedesubt.

Cu un sucitor întindeţi aluatul şi aşezaţi în tavă sau tăvi bucăţile mai mari, presând cu degetele pe margini. Puneţi merele în interior şi acoperiţi plăcinta sau mini tartele cu celelalte bucăţi de aluat presând foarte bine pe margini.

Fiecare tartă trebuie crestată cu un cuţit pe mijloc, unsă cu albuş de ou bătut şi presărată cu zahăr.

Tot ce vă rămâne de făcut este să băgaţi plăcinta sau mini tartele la cuptorul încins la 190 de grade pentru 40 de minute.

Se servesc calde sau reci cu o cupă de îngheţată de vanilie lângă.

Poftă nebună!

Citeste si:
Comentarii

Delicii la polonic

Bucatele Bunicii