Primul pas este să fierbi la foc domol arpacașul în apă cu sare. Proporția este aceeași ca în cazul orezului: o parte de arpacaș și două părți de apă. Lasă arpacașul să se răcească acoperit cu un capac și macină nucile.
Raluca, prietena mea expertă în colivă și când spun expert, mă refer la o persoană care a făcut din asta o afacere, ne recomandă să nu măcinăm prea tare miezul de nucă. Nu trebuie să obții praf de nucă, ci bucățele mici și crocante. Sunt întru totul de acord. Veți vedea diferența.
Ultimul pas este să amesteci ingredientele. Pune zahăr sau miere după gust. Mie nu-mi place coliva prea dulce, așa că nu exagerez.
Adaugă coaja rasă de portocală sau lămâie și o linguriță de extract de vanilie.
Coliva e gata. Eu prefer să o savurez rece, de la frigider. Și cred că așa s-a născut și înghețata de colivă, undeva, în Centrul Vechi al Bucureștiului.
Chiar dacă tradiția asociază acest desert cu un eveniment trist, continui să cred că e-o nedreptate să-l privim doar așa și să-l discriminăm din acest motiv. În concluzie, bucuați-vă de colivă ori de câte ori vă e poftă.
Cu drag,
Prințesa Polonic