Spală mandarinele cu simț de răspundere și scufundă-le pentru 10-15 minute în apă clocotită. Imaginează-ți apoi că fiecare mandarină este o planetă proaspăt descoperită și secționeaz-o plin de curiozitate cu un cuțit, urmând linia ecuatorului. Scoate sâmburii pe care nu ți-i dorești în clătita ta cu gem de mandarine și pune fructele cu tot cu coajă într-un robot de bucătărie.
Stropește-le cu zeamă de lămâie și pasează-le - mai mult sau mai puțin - în funcție de consistența pe care îți dorești să o obții. Toarnă piureul obținut într-o oală antiaderentă, adaugă zahărul și fierbe gemul la foc mic până când lichiul se reduce cu o treime. Poți testa dacă e gata de pus în borcane turnând câteva picături de gem într-o farfurie pe care ai răcit-o bine în congelator.
Sterilizează borcanele (în mașina de spălat vase sau în cuptor - eu am ales a doua variantă și am optat pentru un program de 30 de minute cu abur) și umple-le cu gemul fierbinte. Înfiletează capacele și lasă borcanele să se răcească de tot cu capul în jos.
Gemul de mandarine e o binecuvântare pentru papile. E cel mai bun prieten al clătitelor aburinde, se înțelege perfect cu pâinea proaspătă cu unt iar dacă întâlnește vreun cheesecake nu-l poți opri să nu-l îmbrățișeze cu entuziasm. Poate avea și proprietăți magice: dispare din borcan când ți-e pofta mai mare! Așa că sfatul meu este să îți faci provizii fără zgârcenie.
Cu drag,
Prințesa Polonic!