Gem de mandarine și... gemi de plăcere!

E ușor să descrii o imagine și aproape imposibil să descrii un miros. Așa că nu prea pot să vă explic cum miroase gemul acesta minunat care se odihnește deja în borcane. Mi-a parfumat casa cu amintiri din iernile copilăriei, mi-a reamintit că n-avem nevoie de prea mult ca să fim fericiți și m-a învățat că echilibrul poate crea excelență. Bine, vorbesc deja despre gustul acestei minuni gastronomice. Când amar și dulce sunt într-un echilibru perfect, e aproape imposibil să nu devii dependent de senzația pe care gemul de mandarine o crează papilelor. Și iată cât de simplu îl poți prepara!
Ingrediente
  • 1 kg de mandarine bio
  • 300 g de zahăr
  • zeama de la o lămâie
Mod de preparare

Spală mandarinele cu simț de răspundere și scufundă-le pentru 10-15 minute în apă clocotită. Imaginează-ți apoi că fiecare mandarină este o planetă proaspăt descoperită și secționeaz-o plin de curiozitate cu un cuțit, urmând linia ecuatorului. Scoate sâmburii pe care nu ți-i dorești în clătita ta cu gem de mandarine și pune fructele cu tot cu coajă într-un robot de bucătărie.

Stropește-le cu zeamă de lămâie și pasează-le - mai mult sau mai puțin - în funcție de consistența pe care îți dorești să o obții. Toarnă piureul obținut într-o oală antiaderentă, adaugă zahărul și fierbe gemul la foc mic până când lichiul se reduce cu o treime. Poți testa dacă e gata de pus în borcane turnând câteva picături de gem într-o farfurie pe care ai răcit-o bine în congelator.

Sterilizează borcanele (în mașina de spălat vase sau în cuptor - eu am ales a doua variantă și am optat pentru un program de 30 de minute cu abur) și umple-le cu gemul fierbinte. Înfiletează capacele și lasă borcanele să se răcească de tot cu capul în jos.

Gemul de mandarine e o binecuvântare pentru papile. E cel mai bun prieten al clătitelor aburinde, se înțelege perfect cu pâinea proaspătă cu unt iar dacă întâlnește vreun cheesecake nu-l poți opri să nu-l îmbrățișeze cu entuziasm. Poate avea și proprietăți magice: dispare din borcan când ți-e pofta mai mare! Așa că sfatul meu este să îți faci provizii fără zgârcenie.

Cu drag,

Prințesa Polonic!

Citeste si:
Comentarii

Delicii la polonic

Bucatele Bunicii