Separaţi albuşurile de gălbenuşuri, pregătiţi mixerul şi treceţi la treabă. Bateţi albuşurile spumă adăugând treptat zahărul. Sunt gata atunci când puteţi întoarce vasul invers fără ca ele să cadă. Dacă preferați să preparați termic albușul, atunci tot ce trebuie să faceți este să obțineți o bezea italiană. Asta înseamnă să transformați zahărul într-un sirop fierbinte pe care să-l adăugați treptat pe măsură ce bateți albușurile. Bateţi smântâna până obţineţi frişcă şi în final bateţi spumă şi gălbenuşurile împreună cu extractul de vanilie. Amestecaţi apoi uşor gălbenuşurile cu frişca şi albuşurile bătute spumă. Puneţi compoziţia obţinută într-o cutie din plastic sau silicon şi băgaţi-o la congelator pentru 3 ore.
Îngheţata cu vanilie te poate răcori într-o zi caniculară oriunde te-ai afla şi îşi face treaba şi mai bine dacă o răsfeţi cu nişte fructe proaspete de pădure. Prinţesa Polonic a folosit afine şi zmeură.
Poftă nebună!