Nuci

Nu știu alții cum sunt, dar eu când mă gândesc la zilele frumoase ale copilăriei mele, mi se umplu nările de aroma plăcută a prăjiturilor nuci pe care cu migală le făcea de hram, de Paște ori de Crăciun, bunica Adriana. Cu gândul la mâinile ei pricepute și la zâmbetul ei blajin, am reconstituit rețeta care mi-a păstrat amintirile atât de vii!
Ingrediente
  • 250 g de făină superioară Raftul Bunicii
  • 125 g de unt la temperature camerei (puteți folosi și untură)
  • 100 g de zahăr
  • 10 g de zahăr cu vanilie
  • 1 ou
  • jumătate de linguriță de praf de copt
  • jumătate de linguriță de sare
  • Pentru cremă:
  • 200 g de miez de nucă
  • 150 ml lapte
  • 2 linguri de zahăr
  • o lingură de rom
  • zahăr pudră pentru final
Mod de preparare

Amestecă într-un bol cu istorie untul moale cu zahărul, zahărul cu vanilie și oul. Încorporează făina, sarea și praful de copt. Frământă cu trudă un aluat fraged, ușor de modelat și pune câte puțin în fiecare adâncitură a aparatului de făcut nuci.

Închide-l cu hotărâre și lasă-l pe flacăra aragazului câte 3-4 minute pe fiecare parte. Poți verifica din când în când dacă e gata. Ar trebui să capete o culoare rumenă-aurie.

Repetă operațiunea asta până termini aluatul sau până te plictisești, apoi apucă-te să dai la o parte excesul de aluat din jurul fiecărei jumătăți de nucă. Migală, nu glumă! Dar rezultatul final merită orice efort. Nimic nu se pierde, așa că tot ce rămâne se macină bine împreună cu miezul de nucă. Încinge apoi laptele, adaugă romul, cele 2 linguri de zahăr și miezul de nucă. Amestecă și ai răbdare până când nuca va absorbi tot lichidul. Tot ce-mi mai rămâne de făcut acum este să umpli fiecare jumătate de nucă și să lipești jumătățile între ele.

Pornește deasupra lor o mica furtună de zahăr pudră și nu te înfrupta încă! Așteaptă dacă mai poți până a doua zi!

Pofta nebuna!

Citeste si:
Comentarii

Delicii la polonic

Bucatele Bunicii