Primul pas este să frămânți aluatul care se va odihni obligatoriu 30 de minute la frigider, înfășat într-o folie de plastic. Tot ce trebuie să faci este să amesteci făina cu sarea și cubulețele de unt rece, iar apoi să încorporezi și apa rece ca gheața, fără să frămânți prea mult.
Cât timp aluatul dârdâie fără drept de apel la frigider, curăță dovleacul și dă-l prin răzătoare. Lasă-l puțin să-și tragă sufletul într-o strecurătoare, apoi amestecă-l cu zahărul și scorțișoara măcinată.
Împarte aluatul și modelează două discuri egale, apoi întide-le cu un sucitor. Pune prima bucată de aluat într-o tavă cu fundul detașabil, unsă bine nu cu toate alifiile, dar măcar cu puțin unt. Pune deasupra miezul de dovleac și acoperă plăcină cu cealaltă bucată de aluat. Înțeap-o fără milă cu o furculiță din loc în loc, unge-o cu albuș și presar-o cu zahăr ca să-i treacă.
Dă-i timp să se desăvârșescă în cuptorul încins la 180 de grade Celsius: cam 40 de minute până devine ușor arămie și apetisantă.
Savureaz-o fierbinte sau mai rece alături de suflete calde!
Poftă Nebună!
foto: Andrei Fotograful