Prăjitură cu mălai (inspirată din rețeta de alivancă a bunicii Adriana)

Rețeta aceasta s-a născut într-o zi oarecare de toamnă, când dorul de Bucovina s-a întâlnit cu unul dintre principiile pe care le respect cu sfințenie în bucătărie: veșnica luptă împotriva risipei de mâncare. Făcusem recent un inventar prin frigider și am descoperit o cutie cu mascarpone care exprira în câteva zile. Aș fi putut să mă apuc de-un tiramisu, dar mi-era prea dor de-un gust din copilărie. Așa că am făcut o alivancă nouă, în care am încorporat crema de brânză pe care nu voiam să o irosesc. Rezultatul a fost mult peste așteptarile mele, așa că iată-mă, împărtășind cu voi rețeta nou-născută.
Ingrediente
  • 500 g iaurt grecesc
  • 500 g mascarpone
  • 300 g mălai
  • 140 ml ulei extravirgin de măsline
  • 140 g zahăr
  • 4 ouă ecologice
  • 15 g praf de copt
  • o linguriță de extract de vanilie
  • un praf de sare
Mod de preparare

Nu-i deloc complicat. Ai nevoie de un cuptor pe care să-l încingi la 180 de grade, o tavă rotundă cu fundul detașabil în care să așterni puțină hârtie de copt și un bol mare în care să amesteci toate ingredientele de mai sus. Amestecă mai întâi ouăle cu zahărul, sarea, vanilia, uleiul de măsline și praful de copt, adaugă iaurtul grecesc și mascarpone iar la final încorporează mălaiul.

Pune compoziția în tava așternută cu hârtie de copt și las-o în cuptor pentru 40 de minute.

O poți savura caldă sau rece, simplă sau cu dulceață deasupra sau poate cu frișcă făcută în casă și fructe de pădure, de ce nu?

Eu am mâncat-o așa, în memoria bunicii mele și-am ascultat-o cu lacrimi în ochi pe Sofia Vicoveanca.

Poftă bună!

Citeste si:
Comentarii

Delicii la polonic

Bucatele Bunicii