Prima mea cremă de zahăr ars

Ador crema de zahăr ars şi nu reuşesc să-mi explic de ce abia după 28 de ani mi-a venit ideea genială de a o prepara cu mânuţele mele. E adevărat că e un desert pe care îl savuram mai cu seamă în vizite pentru că mama nu obişnuia să pregătească acasă cremă de zahăr ars şi probabil mi s-a întipărit mie în mintea de copil că prăjitura asta trebuie abordată doar în deplasare. Cum în curând voi fi mamă şi nu mai pot da vina pe mintea de copil, mi-am luat inima în dinţi şi am descoperit cu stupoare că desertul mult iubit poate fi pregătit şi în propria bucătărie şi culmea, e de 100 de ori mai simplu decât m-aş fi aşteptat! Aşadar, cu surle şi trâmbiţe, Prinţesa Polonic vă prezintă prima ei cremă de zahăr ars de la palat.
Ingrediente
  • 10 ouă ecologice
  • 1 litru de lapte
  • 250 g de zahăr brun
  • o lingură extract de vanilie
  • căpşune sau alte fructe răcoroase pentru servit
Mod de preparare

Şi-acum să vă povestesc, dragii prinţesei, cât de simplu a fost: am caramelizat 150 g de zahăr brun şi l-am turnat aşa, fierbinte, într-o tavă rotundă.

Am rotit bine tava, astfel încât caramelul să se întindă peste tot, înclusiv pe părţile laterale şi l-am lăsat să se odihnească. Apoi am luat un vas încăpător şi am bătut ouăle spumă cu restul de zahăr şi extractul de vanilie. Am adăugat laptele şi am continuat să bat compoziţia bine, bine de tot. La final am turnat-o în tava în care s-a întărit caramelul şi am băgat-o la cuptor: o oră şi 20 de minute - o oră şi jumătate, la 160 de grade!

Mai e ceva important: crema de zahăr ars se coace în baie de aburi! Aşa că înainte de a pune tava în cuptor, aşezaţi-o peste un vas în care aţi pus apă. Prinţesa Polonic a fost scutită de această operaţiune pentru că noul ei cuptor de la Electrolux poate fi setat să gătească în baie de abur! Să ştiţi că e un cuptor foarte inteligent!

Crema de zahăr ars se răceşte la temperatura camerei şi se ţine câteva ore la frigider înainte de a fi savurată. Când musafirii sunt pregătiţi pentru desert, trebuie doar să răsturnaţi tava pe un platou. Se feliază, se decorează cu fructe proaspete şi se consumă cu simţ de răspundere!

Poftă nebună!

Citeste si:
Comentarii

Delicii la polonic

Bucatele Bunicii