Amestecă fără griji untul cu zahărul, făina, oul și sarea și frământă voios un aluat gingaș. Întinde-l într-un strat de jumătate de centimetru grosime și așează-l într-o tavă pentru tarte cu fundul detașabil. Înțeapă-l fără milă cu o furculiță trufașă, apoi acoperă-l cu un strat de hârtie de copt și încă unul de boabe de fasole care să împiedice aluatul să crească necontrolat. Bagă tava în cuptorul încins la 180 de grade pentru 20 de minute.
Amestecă ricotta cu ouăle, zahărul și semințele batonului de vanilie și toarnă compoziția peste aluat. Urmează încă 25 de minute în care vei uita de tartă la cuptor.
Împodobește bucuria papilelor cu felii de smochine și mai las-o încă 10 minute la 180 de grade. La final presară deasupra boabe de coacăze roșii și frunzulițe tocate de mentă.
Poftă nebună!