Primul pas este pregătirea aluatului care trebuie să petreacă cel puțin jumătate de oră la frigider. Acesta este motivul pentru care are prioritate. Amestecă făina cu zahărul și sarea. Adaugă untul (care a petrecut și el câteva minute bune înafara frigiderului) tăiat cubulețe. Începe să frămânți cu vârfurile degetelor și când aluatul tău arată ca niște franjuri adaugă treptat apa rece ca gheața. Frământă doar până când aluatul devine omogen, apoi învelește-l în folie alimentară și uită-l în frigider.
Urmează să speli și să cureți merele. Eu le-am îndepărtat cotorul și le-am tăiat felii, însă pe tine te sfătuiesc să scoți cotorul și să le tai în două. Am ajuns la concluzia că ar fi fost mult mai bine dacă aș fi făcut și eu așa. Într-o tavă rotundă și adâncă (eu am folosit o tavă specială pentru tarte tatin cu diametrul de 24 de centimetri) pune la topit 30 g de unt și 100 g de zahăr. Când cele două ingrediente ajung să aibă o culoare ușor maronie, ia tava de pe foc și adaugă jumătățile de mere dar pe verticală, formând un cerc mai mare în exterior și unul mai mic în interior.
Acum poți scoate aluatul din frigider. Întinde-l cu un sucitor și așează-l ca o plăpumioară peste mere. Cu un cuțit fă un mic orificiu în centrul aluatului. Bagă tava în cuptorul încins la 180 de grade pentru 35 - 40 de minute. Eu am exagerat puțin cu timpul petrecut la cuptor. Mi-am dorit o tarte tatin foarte rumenită și ușor-ușor amăruie, așa că tarta mea a stat 45 de minute la 180 de grade. Dar cum feliile de măr au fost subțiri, cred că 35 de minute ar fi fost mai mult decât suficiente. Gustul a fost cum mi-l doream, dar nu mi-a plăcut aspectul prea rumenit pe alocuri.
Una peste alta, tarta a fost apreciată și savurată cu înghețată de vanilie, dar tu o poți împrieteni și cu puțină frișcă sau smântână, după cum îți cere inima.
Sper să îți iasă rețeta mai bine decât mi-a ieșit mie (urmând și sfaturile de care eu voi ține cont abia la următoarea tartă) și poftă nebună!
Cu drag,
Prințesa Polonic