Să faci tiramisu e simplu. Nu ai nevoie de mai mult de 15-20 de minute pentru a asambla prăjiura, dar e nevoie de răbdare după aceea, când tiramisu trebuie să se odinească cel puțin 5 ore pe unul dintre rafturile frigiderului. Eu obișnuiesc să pregătesc desertul acesta seara și-apoi îl las să stea la rece în tihnă până a doua zi, când Natalia îmi va cere o porție imediat după micul dejun.
Primul pas este freci bine de tot zahărul cu ouăle. În mod normal o poți face pur și simplu, însă în cazul în care pregătești desertul pentru un copil, pentru mai multă siguranță, fă acest lucru într-un bol așezat deasupra unei oale cu apă care fierbe. Ai grijă ca apa să nu atingă fundul vasului și folosește neapărat un termometru de bucătărie. Ouăle trebuie să atingă temperatura de 50 de grade Celsius și să nu depășească 60 de grade. Altfel se vor coagula și își vor schimba consistența. Odată atinsă această temperatură, trebuie menținută 3 - 4 minute, astfel încât orice eventuală bacterie să fie anihilată. Adaugă vanilia și încorporează treptat cu un tel toată cantitatea de mascarpone.
Apoi, într-un vas dreptunghiular și înalt (eu folosesc vasul meu de ceramică pentru lasagna) trebuie să așezi pișcoturile după ce le-ai înmuiat unul câte unul în laptele cu cacao. Laptele trebuie să fie la temperatura camerei (îl poți pune într-un bol pentru supă) iar pișcoturile nu trebuie să petreacă în lichid mai mult de o secundă pe fiecare parte. După ce ai acoperit fundul vasului cu un strat de pișcoturi, toarnă deasupra jumătate din cantitatea de cremă cu mascarpone. Repetă procedura cu pișcoturile pentru al doilea strat, iar în final toarnă restul de mascarpone și nivelează. Acoperă vasul cu o folie alimentară și lasă desertul să-și tragă sufletul la rece câteva ore bune. Cel puțin 5.
Înainte să te bucuri de el, pudrează tiramisu cu cacao.
Poftă bună!
Cu drag,
Prințesa Polonic