Dulceață de afine

Dacă ar fi să dau o definiţie acestui fruct, i-aş spune "sănătate concentrată într-un bob mic" ! Afinele ar trebui să fie prietenele noastre şi vara şi iarna pentru că au o mulţime de efecte pozitive! Au rol important în tratarea enterocolitelor, dizenteriilor şi infecţiilor urinare. Au efecte benefice asupra sistemului circulator, prevenind depunerea calciului pe pereţii vaselor de sânge. Contribuie şi la cresterea acuităţii vizuale, tonifică ficatul şi au, de asemenea, rol antidiabetic datorită mirtilinei, care face să scadă zahărul din sânge. Tocmai din aceste motive am considerat că afinele merită să fie conservate astfel încât să ne putem bucura de beneficiile lor tot anul! Şi pentru că spuneam că sunt bune şi pentru cei care suferă de diabet, reţeta mea va fi una prietenoasă cu regulile unei astfel de diete.
Ingrediente
  • 1 kilogram de afine
  • 250 g de fructoză
  • zeama de la jumătate de lămâie
  • 2 borcane mici cu filet
Mod de preparare

Alegeţi şi spălaţi boabele, aşezaţi-le în vasul în care va fierbe dulceaţa, stropiţi-le cu zeama de lămâie şi turnaţi deasupra fructoza. Uitaţi de ele câteva ore, până când vor lăsa puţină zeamă, şi apoi puneţi-le la fiert pe foc mic. Dulceaţa de afine nu se fierbe mai mult de o oră, pentru că deşi o să vi se pară destul de subţire, afinele conţin o substanţă care gelifică foarte uşor siropul format. Aşa că puteţi fierbe o oră dulceaţa pentru un rezultat mai consistent sau în jur de 40-45 de minute, dacă vă place mai lichidă.

Puneţi dulceaţa fierbinte în borcanele curăţate bine, strângeţi capacele şi aşezaţi-le cu gura în jos pentru 10-15 minute sub o pătură sau o pernă. Lasaţi-le apoi să se răcească de tot acoperite. Pentru mai multă siguranţă puteţi steriliza borcanele în cuptor, într-o tavă plină cu apă. Aşteptaţi să fiarbă conţinutul borcanelor şi lăsaţi-le încă 15 minute din acel moment.

Dulceaţa de afine poate fi savurată la micul dejun cu pâine şi unt sau în clătite dar poate fi şi baza unor deserturi delicioase.

Poftă nebună!

Citeste si:
Comentarii

Delicii la polonic

Bucatele Bunicii