Alegeţi şi spălaţi boabele, aşezaţi-le în vasul în care va fierbe dulceaţa, stropiţi-le cu zeama de lămâie şi turnaţi deasupra fructoza. Uitaţi de ele câteva ore, până când vor lăsa puţină zeamă, şi apoi puneţi-le la fiert pe foc mic. Dulceaţa de afine nu se fierbe mai mult de o oră, pentru că deşi o să vi se pară destul de subţire, afinele conţin o substanţă care gelifică foarte uşor siropul format. Aşa că puteţi fierbe o oră dulceaţa pentru un rezultat mai consistent sau în jur de 40-45 de minute, dacă vă place mai lichidă.
Puneţi dulceaţa fierbinte în borcanele curăţate bine, strângeţi capacele şi aşezaţi-le cu gura în jos pentru 10-15 minute sub o pătură sau o pernă. Lasaţi-le apoi să se răcească de tot acoperite. Pentru mai multă siguranţă puteţi steriliza borcanele în cuptor, într-o tavă plină cu apă. Aşteptaţi să fiarbă conţinutul borcanelor şi lăsaţi-le încă 15 minute din acel moment.
Dulceaţa de afine poate fi savurată la micul dejun cu pâine şi unt sau în clătite dar poate fi şi baza unor deserturi delicioase.
Poftă nebună!