Ardei umpluți pentru toată familia

Anul acesta am avut reuniune de familie în Grecia, la casa de pe malul mării a socrilor mei. Serile le-am rezevat tavernelor, însă mesele de prânz le-am pregătit acasă, încercând să valorificăm cât mai mult legumele din grădina lui papu (bunic, în limba greacă). Și cum ardeii umpluți sunt un fel de mâncare comun în bucătăria românească și cea grecească, au fost primii pe lista noastră de idei pentru masa de prânz. Menționez că am fost 10 persoane la masă, de aceea cantitățile sunt atât de mari. Le puteți înjumătăți dacă aveți o familie mai puțin numeroasă.
Ingrediente
  • o ceapă tocată
  • 3 morcovi dați prin răzătoare
  • 3 roșii decojite
  • 2 tije de țelină verde
  • jumătate de legătură de mărar tocat mărunt
  • jumătate de legătură de pătrunjel tocat mărunt
  • 500 g de carne tocată (eu am folosit carne de vită)
  • 100 g de orez cu bobul rotund
  • 50 ml ulei de măsline extravirgin
  • 2 linguri de pastă de roșii uscate
  • sare
  • piper
  • 20 de bucăți de ardei gras (eu am umplut 25 de ardei mici - așa am avut în grădină)
Mod de preparare

Primul pas este pregătirea umpluturii. Călește ceapa, morcovii și țelina tocată mărunt preț de 2 minute în uleiul de măsline extravirgin. Adaugă orezul și roșiile, apoi carnea tocată, mărarul și pătrunjelul, pasta de roșii uscate, sare și piper și amestecă bine. Umplutura e gata.

Taie partea superioară a ardeilor și păstrează capacele, apoi umple ardeii cu amestecul de carne, orez și legume. Pune ardeii într-un vas termorezistent, pune-le capacele, adaugă apă și bagă-i în cuptorul încins la 180 de grade pentru o oră.

Ardeii umpluți pot fi savurați cu iaurt grecesc și un sos de roșii proaspete cu oregano, așa cum am făcut noi.

Citeste si:
Comentarii

Delicii la polonic

Bucatele Bunicii