Fasole gigant la cuptor în stil grecesc

E o rețetă delicioasă și foarte hrănitoare dar care trebuie programată din timp, asta pentru că pregătirile încep cu o zi înainte.
Ingrediente
  • 500 g de fasole albă, uscată, bob gigant
  • 50 ml ulei de măsline extravirgin
  • o ceapă tocată mărunt
  • un morcov tăiat cubulețe
  • un ardei gras tăiat cubulețe
  • 300 g de roșii pasate
  • 2 linguri de pastă de roșii uscate
  • o legătură de mărar
  • o linguriță de zahăr
  • o linguriță de bicarbonat de sodiu
  • câteva frunze de dafin
  • o lingură de oregano uscat
  • sare și piper după gust
Mod de preparare

Boabele de fasole se pun într-un bol, se acoperă cu apă și se lasă la înmuiat la temperatura camerei cel puțin 12 ore. E un pas foarte important care ajută mai târziu nu doar în procesul de gătire ci și în cel de digestie. Urmează fierberea, pe care eu o fac în 2 etape. În prima etapă pun boabele la fiert și le las în clocot în jur de 10 minute, apoi schimb apa, adaug la fiert o linguriță de bicarbonat de sodiu și fierb fasolea încă 30 de minute.

În acest punct fasolea nu va fi bine fiartă, însă procesul va continua la cuptor. Scurg fasolea și pregătesc vasul ceramic în care se va desăvârși această rețetă. Torn în vas uleiul de măsline, adaug ceapa, morcovul, ardeiul gras, fasolea semi-fiartă, roșiile pasate, pasta de roșii uscate, jumătate din mărarul tocat, o linguriță de zahăr, oregano uscat, sare și piper după gust, după care amestec bine toate aceste ingrediente. Completez cu apă, adaug foile de dafin, acopăr vasul și îl bag în cuptorul încins la 200 de grade pentru o oră și jumătate.

Grecii mănâncă acest fel de mâncare alături de feta și salată verde. Eu prefer să rămân vegană la mesele cu fasole și mă mulțumesc doar cu salată sau murături, dacă e sezonul lor.

Poftă bună!

Citeste si:
Comentarii

Delicii la polonic

Bucatele Bunicii