Clătite ghiftuite cu ciuperci şi bacon

Ingrediente
  • Ingrediente pentru clătite:
  • 250 g făină
  • 1 linguriţă de sare
  • 3 ouă
  • 500 ml lapte
  • 40 g de unt
  • câteva fire de chives tocat
  • Ingrediente pentru umplutură:
  • 350g de ciuperci tocate mărunt
  • o ceapă tocată fin
  • 20 g de unt
  • o legătură de pătrunjel proaspăt tocat
  • 250g de bacon tăiat cubuleţe
  • câteva linguri de sos bechamel
  • Ingrediente pentru sosul bechamel:
  • 30g de unt
  • 30g de făină
  • 500 ml lapte
  • nucşoară măcinată
  • sare de mare
  • piper alb
  • Alte ingrediente:
  • 50g de parmezan ras (francezii cer în mod express brânză Gruyere)
Mod de preparare

Am descoperit reţeta asta răsfoind deja celebra mea carte de "French cooking". Seamănă foarte mult cu reţeta unei prietene dragi din copilărie pe care o tot făceam în perioada liceului. Noi le spuneam "clătite cu pizza", francezii le zic tare pretenţios, aşa că am hotărât să le botez în stilul poetic al Prinţesei Polonic: "clătite ghiftuite cu ciuperci şi bacon". Sunt delicioase! V-o pot confirma prietenele mele dragi care la ceas de seară au cerut porţie dublă şi au uitat de orice dietă!

Dragi prinţese de bucătărie, dacă nu v-aţi speriat până acum de lista lungă de ingrediente, suflecaţi-vă mânecile şi treceţi la treabă. Nu e nimic complicat, dar adevărul e că va trebui să lucraţi pe mai multe fronturi. Pregătiţi aluatul pentru clătite: amestecaţi făina cu sarea şi încorporaţi pe rând cele 3 ouă. Apoi, adăugaţi treptat laptele amestecând energic cu un tel. La final topiţi untul într-o tigaie până capătă o culoare maronie şi turnaţi-l peste compoziţia de clătite.

Presăraţi chives-ul tocat şi daţi aluatul la rece pentru 30 de minute.

Următorul pas este să pregătiţi sosul bechamel. Îl găsiţi în comerţi gata preparat, însă orice prinţesă care se respectă îl face doar la ea în bucătărie. Nu e nicio filozofie! Vă jur pe diadema mea de Prinţesă Polonic! Topiţi untul, luaţi-l de pe foc şi adăugaţi treptat făina amestecând cu un tel. Puneţi din nou cratiţa pe foc şi turnaţi laptele puţin câte puţin amestecând foarte energic cu telul. Aromaţi sosul cu nucşoară măcinată, sare şi piper alb şi fierbeţi-l la foc mic până când rămâne pe dosul unei linguri pe care o băgaţi în oală, doar aşa, de control. Daţi cratiţa deoparte şi acoperiţi-o cu o folie alimentară astfel încât să nu se formeze crustă.

Etapa cu numărul 3 este pregătirea umpluturii: căliţi ceapa în unt, adăugaţi ciupercile tocate mărunt şi lăsaţi tigaia pe foc domol până se evaporă toată apa.

Plouaţi cu pătrunjelul tocat mărunt şi daţi tigaia norocoasă deoparte. Adăugaţi baconul tăiat cubuleţe peste ciupercuţe şi legaţi umplutura cu câteva linguri de sos bechamel.

Acum e momentul să încingeţi cuptorul la 220 de grade, să umpleţi clătitele cu minunata compoziţie, să turnaţi peste ele restul sosului bechamel şi să presăraţi parmezanul ras.

Abandonaţi tava plină de bunătăţi la cuptor pentru 30 de minute şi apoi savuraţi minunăţiile alături de cei mai buni prieteni.

Poftă nebună!

Citeste si:
Comentarii

Delicii la polonic

Bucatele Bunicii