Mult mai complicată decât gătitul în sine, care nu durează mai mult de câteva minute, este curăţarea midiilor. Dacă sunt vii, trebuie să le aruncaţi pe cele care nu se mai închid şi să le frecaţi bine de tot cu o perie. Să le curăţaţi de nisip şi mustăţi. Dacă sunt pasteurizate (prefierte şi ambalate în vid) atunci lucrurile se vor desfăşura mult mai uşor.
După operaţiunea „perie pe cochilii”, vă puteţi apuca de sos. Într-o oală încăpătoare şi nonaderentă încingeţi uleiul şi căliţi pentru mai puţin de un minut căţeii de usturoi feliaţi. Invitaţi la petrecere şi pulpa de roşii mărunţită, adăugaţi un polonic de apă, busuiocul şi oregano tocate mărunt. Fierbeţi minunăţia asta preţ de 4-5 minute, până se desăvârşesc toate aromele, apoi potriviţi de sare şi piper. Ultimul pas este să aruncaţi şi scoicile în acest iureş de arome fierbinţi, să le amestecaţi cu grijă, să puneţi capacul şi le fierbeţi la foc mic încă 4-5 minute. Aruncaţi la final scoicile care nu s-au deschis şi bucuraţi-vă de celelalte.
Midiile în sos de roşii se savurează fierbinţi, cu un pahar de vin alb şi orez sălbatic lângă.
Poftă nebună s-aveţi!