Sarmale fără carne dar cu mult gust

La cererea multora dintre voi postez rețeta mea de sarmale. Indiferent că e post sau Crăciun, sarmalele mele sunt fără carne, așa le prefer, deși uneori adaug în oală, pentru un plus de gust, câteva bucăți de bacon afumat. Rămâne la alegerea fiecăruia. Aș mai adăuga că pentru mine sunt cele mai delicioase sarmale din lume și că îmi amintesc de mesele de sărbătoare din căsuța bunicii Adriana care făcea tot timpul sarmale simple cu orez și legume, așa cum am mai spus, cele mai bune din lume!
Ingrediente
  • 500 de grame de orez cu bobul rotund
  • 2 cepe mari tocate mărunt
  • 4 morcovi rași
  • 1 fir de praz tocat mărunt
  • 1 ardei gras tocat mărut
  • 1 legătură de mărar tocat
  • 50 ml ulei de măsline extravirgin
  • 1 litru de pastă de roșii
  • 3 verze proaspete sau murate (după preferință)
  • foi de dafin
  • boabe de piper
  • sare
  • piper negru măcinat
Mod de preparare

Într-o tigaie încăpătoare căliți în ulei de măsline ceapa, morcovul, prazul și ardeiul preț de 5 minute. Adăugați orezul spălat, sare și piper măcinat și mai sotați încă 10 minute. La final adăgați 200 de ml de pastă de roșii, mărarul tocat, amestecați și dați tigaia deoparte. Dacă ați optat pentru varza proaspătă, puneți apă cu sare la fiert într-o oală încăpătoare și opăriți pe rând căpățânele de varză după ce le-ați scos cotorul. Eu le-am lăsat cam 20-25 de minute pe fiecare. Dacă folosiți varza murată, puneți-o în apă rece cu o oră înainte de utilizare. Desfaceți cu grijă foile de varză, fie că vorbim de varza opărită sau cea murată și începeți procedeul lung de “ambalare” a sarmalelor. Puneți câte o lingură de umplutură pe fiecare frunză sau jumătate de frunză de varză (în funcție de mărime) și rulați frunza până la jumătate. Aduceți capetele frunzei rulate în interior și rulați din nou până la capăt. După ce ați terminat de rulat toate sarmalele, tocați mărunt resturile de varză și împărțiți-le în două. Puneți jumătate din cantitatea de varză tocată pe fundul oalei în care veți fierbe sarmalele. Adăugați boabe de piper, foi de dafin și presărați sare și piper.

Deasupra așezați sarmalele în straturi apoi restul de varză tocată, foi de dafin, sare și piper. Turnați deasupra pasta de roșii îndoită cu apă, puneți capacul și băgați sarmalele pentru 2 ore la cuptor la 180 de grade Celsius. Verificati din cand in cand daca mai e nevoie de apă.

Savurați sarmalele calde cu puțin iaurt grecesc alături.

Poftă nebună!

Citeste si:
Comentarii

Delicii la polonic

Bucatele Bunicii