Într-o tigaie încăpătoare căliți în ulei de măsline ceapa, morcovul, prazul și ardeiul preț de 5 minute. Adăugați orezul spălat, sare și piper măcinat și mai sotați încă 10 minute. La final adăgați 200 de ml de pastă de roșii, mărarul tocat, amestecați și dați tigaia deoparte. Dacă ați optat pentru varza proaspătă, puneți apă cu sare la fiert într-o oală încăpătoare și opăriți pe rând căpățânele de varză după ce le-ați scos cotorul. Eu le-am lăsat cam 20-25 de minute pe fiecare. Dacă folosiți varza murată, puneți-o în apă rece cu o oră înainte de utilizare. Desfaceți cu grijă foile de varză, fie că vorbim de varza opărită sau cea murată și începeți procedeul lung de “ambalare” a sarmalelor. Puneți câte o lingură de umplutură pe fiecare frunză sau jumătate de frunză de varză (în funcție de mărime) și rulați frunza până la jumătate. Aduceți capetele frunzei rulate în interior și rulați din nou până la capăt. După ce ați terminat de rulat toate sarmalele, tocați mărunt resturile de varză și împărțiți-le în două. Puneți jumătate din cantitatea de varză tocată pe fundul oalei în care veți fierbe sarmalele. Adăugați boabe de piper, foi de dafin și presărați sare și piper.
Deasupra așezați sarmalele în straturi apoi restul de varză tocată, foi de dafin, sare și piper. Turnați deasupra pasta de roșii îndoită cu apă, puneți capacul și băgați sarmalele pentru 2 ore la cuptor la 180 de grade Celsius. Verificati din cand in cand daca mai e nevoie de apă.
Savurați sarmalele calde cu puțin iaurt grecesc alături.
Poftă nebună!