Plăcintă grecească

E pentru prima dată când am copt o plăcintă grecească de la zero. Asta înseamnă că deși aș fi putut să cumpăr aluatul gata făcut, am preferat să-l fac singură, respectând rețeta originală. Să spunem că e o perioadă în care-mi permit să petrec atât de mult timp întinzând foi după foi, dar probabil că într-o zi normală, cu doi copii care mă solicită tot timpul, aș fi ales "the easy way", care e absolut ok din punctul meu de vedere. Plăcinta e o bunătate, am primit undă verde de la soțul meu care pe lângă faptul că e grec, mai are și o mamă care gătește incredibil de bine. Inclusiv aceste plăcinte consumatoare de timp, dar foarte gustoase în schimb.
Ingrediente
  • pentru aluat:
  • 500 g de făină de grâu dur
  • 3 linguri de ulei de măsline
  • 1 lingură de oțet de mere
  • 1 lingură de praf de copt
  • 1 linguriță de sare
  • 200 ml apă călduță
  • 60 g de unt topit pentru uns foile de plăcintă
  • pentru umplutură:
  • 400 g de brânză feta
  • 400 g de brânză kasseri (brânză grecească asemănătoare cașcavalului)
  • 4 ouă
  • 100 ml apă minerală
  • piper
  • nucșoară măcinată
Mod de preparare



Primul pas este să frămânți aluatul care are nevoie de 1 oră de odihnă la frigider înainte a fi folosit. Într-un bol încăpător amestecă făina cu praful de copt, iar într-un bol mai mic amestecă uleiul cu oțetul și sarea. Toarnă amestecul lichid peste făină și adaugă treptat din apa călduță frământând. Ar trebui să obții un aluat ușor de modelat. Mai adaugă puțină apă călduță dacă ți se pare prea tare. Înfășoară aluatul în folie alimentară și bagă-l pentru o oră în frigider.

Al doilea pas este pregătești cele două tipuri de brânză care vor alcătui compoziția. Brânza feta trebuie dată pe răzătoare iar brânza kasseri sau cașcavalul, dacă nu găsiți acest tip de brânză, trebuie tăiată/ tăiat în felii subțiri.

E timpul să trezești aluatul din somnul rece de la frigider și să-l împarți în 8 părți egale. Fiecare bucată de aluat trebuie întinsă bine, cât mai subțire posibil și suficient cât să acopere suprafața unei tăvi de mărime medie. Pe măsură ce întinzi foile, le așezi în tavă, ungându-le fără zgârcenie cu unt topit. Primele 4 foi vor sta la baza plăcintei. Peste ele așează jumătate din feliile de kasseri (sau cașcaval) apoi brânza feta. Presară piper negru și nucșoară măcinată și așează deasupra restul de felii de kasseri (sau cașcaval).

Acoperă plăcinta cu cele 4 foi de aluat rămase, pe care le ungi de asemenea cu unt.

Acum e momentul să crestezi plăcinta la care ai muncit destul de mult. Cu un cuțit ascuțit taie straturile de aluat de la suprafață în pătrate.

Bate cele 4 ouă cu apa minerală și toarnă-le peste plăcintă. Acum urmează un moment difcil. Rețeta tradițională grecească vorbește despre 2 ore în care trebuie să aștepți ca plăcinta să absoarbă ouăle. Și abia după ce ai așteptat atât de mult, poți încinge cuptorul la 180 de grade Celsius.

În 50 de minute, maxim 1 oră, plăcinta poate fi scoasă din cuptor. Mai trebuie să-i acorzi doar un scurt răgaz în care să se răcească puțin, cât să fie scoasă din tavă bucată cu bucată și savurată.

Noi am mâncat-o cu roșii proaspete, castraveți și măsline. A mers și un pahar de vin lângă.

Poftă bună!

Citeste si:
Comentarii

Delicii la polonic

Bucatele Bunicii