Quiche Lorraine, rețeta clasică

Această rețetă se leagă de una dintre cele mai dragi amintiri ale mele. Cu aproape 3 ani în urmă, la umbra deasă a unui lămâi, am organizat un picnic pentru bunicii veniți din România și din Grecia să-și vadă pentru prima dată nepotul. Iorgos avea doar o lună și-mi amintesc că a adormit în marsupiu, la pieptul meu, în timp ce pregăteam Quiche Lorraine. Îmi mai amintesc că n-a mai rămas nicio firimitură din quiche și că a fost unul dintre cele mai frumoase picnicuri pe care le-am organizat vreodată și pe care l-am încheiat, firește, cu felii de pepene rece, că doar eram în miezul verii.
Ingrediente
  • pentru aluat
  • 250 g de făină
  • 1 gălbenuș
  • 125 g de unt
  • 50 ml apă
  • sare fină
  • pentru umplutură
  • 200 ml lapte
  • 200 ml smântână pentru gătit
  • 2 ouă și un gălbenuș
  • jumătate de linguriță de nucșoară măcinată
  • 200 g de bacon
  • 120 g de brânză Gruyere
  • sare și piper
Mod de preparare

În ciuda aparențelor, e o rețetă cât se poate de simplă. De asta m-am și încumetat s-o prepar cu un bebeluș de doar o lună purtat la piept.

Primul pas este să frămânți aluatul. Amestecă făina cu sarea, fă o adâncitură în mijloc și încorporează gălbenușurile, apoi untul rece tăiat cubulețe și 50 ml de apă rece. Nu frământa prea mult, ci numai până obții o compoziție omogenă. Dă-i forma unei bile, învelește-o în folie de plastic și las-o să se odihnească 30 de minute la frigider.

Într-un bol amestecă laptele cu smântâna, ouăle și gălbenușul, adaugă nucșoara, sarea și piperul. Strecoară toată compoziția printr-o sită deasă, acoperă cu folie din plastic și bag-o la frigider.

Taie baconul în cuburi mici, pune-l pe foc într-o oală cu apă rece și așteaptă să dea în clocot. La final scurge-l bine de apă.

E momentul să încingi cuptorul la 180 de grade Celsius și să scoți aluatul de la frigider. Întinde-l cu ajutorul unui sucitor, apoi rulează-l pe sucitor și așază-l cu grijă în tava de quiche. Eu folosesc o tavă specială cu găuri și fundul detașabil.

Așază bucățile de bacon pe suprafața aluatului, toarnă amestecul de lapte, smântână și ouă deasupra și presară brânza Gruyere dată prin răzătoare.

Coace quiche-ul cam 30 de minute, până devine ușor maroniu deasupra. Savurează-l și rece și cald, după bunul plac. Mie mi se pare că adoua zi quiche-ul e cel mai gustos.

Poftă bună!

Citeste si:
Comentarii

Delicii la polonic

Bucatele Bunicii