Acum începe munca pe mai multe fronturi. Cât timp coaceţi ardeii şi gogoşarii, puneţi la fiert şi fasolea. Morcovii şi ţelina se rad şi se fierb cam o jumătate de oră cu ceapa tocată mărunt, uleiul şi o cană mare de apă. Curăţaţi ardeii şi gogoşarii, daţi-i prin maşina de tocat, adăugaţi morcovii, ţelina şi ceapa şi mai fierbeţi totul o jumătate de oră.
La final, o ploaie de fasole fiartă şi trecută prin aceeaşi maşină de tocat, pasta de roşii, sarea şi piperul vor întregi tabloul unei reţete autentice de zacuscă. Se mai fierbe totul doar câteva minute, până când amestecul devine omogen. Şi acum, dragii mei, nu vă mai rămâne decât să puneţi zacusca la păstrare în borcane. Sterilizaţi şi…
Poftă nebună! (la iarnă)